Legislație Directiva 2014/98/CE, articole cu referire la Anexa II

Moderator: vasileb22

Închis
agronom01
Mesaje: 118
Membru din: Lun Mar 20, 2017 7:34 pm

Legislație Directiva 2014/98/CE, articole cu referire la Anexa II

Mesaj de agronom01 » Sâm Apr 22, 2017 6:16 pm

Articolul 9
Cerințe privind sănătatea pentru plantele mamă prebază candidat și pentru plantele mamă prebază produse prin reînnoire

(2)O plantă mamă prebază candidat trebuie să fie indemnă de organismele dăunătoare enumerate în anexa II, în ceea ce privește genul sau specia în cauză. La o inspecție vizuală în spațiile special prevăzute și în câmp, precum și prin eșantionare și testare, planta mamă prebază candidat trebuie să fie găsită indemnă de organismele dăunătoare enumerate în anexa II, în ceea ce privește genul sau specia în cauză. Inspecția vizuală, eșantionarea și testarea se efectuează de către organismul oficial competent și, dacă este cazul, de către furnizor. Eșantionarea și testarea se efectuează în perioada cea mai potrivită a anului, ținând cont de condițiile climatice și de condițiile de cultivare a plantei, dar și de biologia organismelor dăunătoare relevante pentru planta respectivă. Eșantionarea și testarea au loc, de asemenea, în orice moment al anului în cazul unor îndoieli în ceea ce privește prezența respectivelor organisme dăunătoare.

(4)Prin derogare de la alineatul (2), în cazul în care o plantă mamă prebază candidat este un puiet, nu sunt necesare inspecția vizuală, eșantionarea și testarea decât în ceea ce privește virusurile, viroizii sau bolile asemănătoare virozelor transmise prin polen și enumerate în anexa II, în ceea ce privește genul sau specia vizată, cu condiția ca o inspecție oficială să fi confirmat că puietul în cauză a fost obținut dintr-o sămânță produsă de o plantă indemnă de simptomele provocate de virusurile, viroizii și bolile asemănătoare virozelor și că puietul a fost menținut în conformitate cu articolul 8 alineatele (1) și (3).

agronom01
Mesaje: 118
Membru din: Lun Mar 20, 2017 7:34 pm

Re: Legislație Directiva 2014/98/CE, articole cu referire la Anexa II

Mesaj de agronom01 » Sâm Apr 22, 2017 6:20 pm

Articolul 10
Cerințe privind sănătatea pentru plantele mamă prebază și materialul prebază

(1)O plantă mamă prebază sau materialul prebază trebuie să fie indemne de organismele dăunătoare enumerate în partea A din anexa I și în anexa II, în ceea ce privește genul sau specia în cauză. Planta mamă prebază sau materialul prebază în cauză trebuie să fie găsite indemne de organismele dăunătoare enumerate în partea A din anexa I și în anexa II, în ceea ce privește genul sau specia în cauză, la o inspecție vizuală în spațiile special prevăzute, în câmp și în loturi. Această inspecție vizuală se efectuează de către organismul oficial competent și, dacă este cazul, de către furnizor. Procentul de plante mamă prebază sau material prebază contaminat de organismele dăunătoare enumerate în partea B din anexa I nu trebuie să depășească nivelurile de toleranță prevăzute în anexa menționată. La o inspecție vizuală în spațiile special prevăzute, în câmp și în loturi, planta mamă prebază sau materialul prebază în cauză trebuie să fie în conformitate cu nivelurile respective. Această inspecție vizuală se efectuează de către organismul oficial competent și, dacă este cazul, de către furnizor. În cazul unor îndoieli în ceea ce privește prezența organismelor dăunătoare respective, organismul oficial competent și, după caz, furnizorul eșantionează și testează plantele mamă prebază sau materialul prebază în cauză.

agronom01
Mesaje: 118
Membru din: Lun Mar 20, 2017 7:34 pm

Re: Legislație Directiva 2014/98/CE, articole cu referire la Anexa II

Mesaj de agronom01 » Sâm Apr 22, 2017 6:20 pm

Articolul 16
Cerințe privind sănătatea

(1)O plantă mamă bază sau un material bază este indemn de organismele dăunătoare enumerate în partea A din anexa I și în anexa II, în ceea ce privește genul sau specia în cauză. Planta mamă bază sau materialul bază în cauză trebuie să fie găsite indemne de organismele dăunătoare enumerate în partea A din anexa I și în anexa II, în ceea ce privește genul sau specia în cauză, la o inspecție vizuală în spațiile special prevăzute, în câmp și în loturi. Această inspecție vizuală se efectuează de către organismul oficial competent și, dacă este cazul, de către furnizor. Procentul de plante mamă bază sau material bază contaminat de organismele dăunătoare enumerate în partea B din anexa I nu trebuie să depășească nivelurile de toleranță prevăzute în anexa menționată. La o inspecție vizuală în spațiile special prevăzute, în câmp și în loturi, planta mamă bază sau materialul bază în cauză trebuie să fie în conformitate cu nivelurile respective. Această inspecție vizuală se efectuează de către organismul oficial competent și, dacă este cazul, de către furnizor. În cazul unor îndoieli în ceea ce privește prezența organismelor dăunătoare respective, organismul oficial competent și, după caz, furnizorul eșantionează și testează plantele mamă bază sau materialul bază în cauză.

agronom01
Mesaje: 118
Membru din: Lun Mar 20, 2017 7:34 pm

Re: Legislație Directiva 2014/98/CE, articole cu referire la Anexa II

Mesaj de agronom01 » Sâm Apr 22, 2017 6:21 pm

Articolul 21
Cerințe privind sănătatea

(1)O plantă mamă certificat sau materialul certificat trebuie să fie indemne de organismele dăunătoare enumerate în partea A din anexa I și în anexa II, în ceea ce privește genul sau specia în cauză. Planta mamă certificat sau materialul certificat în cauză trebuie să fie găsite indemne de organismele dăunătoare enumerate în partea A din anexa I și în anexa II, în ceea ce privește genul sau specia în cauză, la o inspecție vizuală în spațiile special prevăzute, în câmp și în loturi. Această inspecție vizuală se efectuează de către organismul oficial competent și, dacă este cazul, de către furnizor. Procentul de plante mamă certificat sau material certificat contaminat de organismele dăunătoare enumerate în partea B din anexa I nu trebuie să depășească nivelurile de toleranță prevăzute în anexa menționată. La o inspecție vizuală în spațiile special prevăzute, în câmp și în loturi, planta mamă certificat sau materialul certificat în cauză trebuie să fie în conformitate cu nivelurile respective. Această inspecție vizuală se efectuează de către organismul oficial competent și, dacă este cazul, de către furnizor. În cazul unor îndoieli în ceea ce privește prezența organismelor dăunătoare respective, organismul oficial competent și, după caz, furnizorul eșantionează și testează plantele mamă certificat sau materialul certificat în cauză.

agronom01
Mesaje: 118
Membru din: Lun Mar 20, 2017 7:34 pm

Re: Legislație Directiva 2014/98/CE, articole cu referire la Anexa II

Mesaj de agronom01 » Sâm Apr 22, 2017 6:21 pm

Articolul 26
Cerințe privind sănătatea

(1)Materialul CAC trebuie să fie practic indemn de organismele dăunătoare enumerate în anexele I și II, în ceea ce privește genul sau specia în cauză. Materialul CAC vizat trebuie să fie găsit practic indemn de organismele dăunătoare enumerate în anexele I și II, în ceea ce privește genul sau specia în cauză, la o inspecție vizuală efectuată de către furnizor în spațiile special prevăzute, în câmp și în loturi. În cazul unor îndoieli în ceea ce privește prezența organismelor dăunătoare respective, furnizorul eșantionează și testează materialul CAC vizat.

(4)În plus față de cerințele prevăzute la alineatele (1) și (2), materialul CAC care aparține speciilor Citrus L., Fortunella Swingle și Poncirus Raf.trebuie să îndeplinească toate cerințele de mai jos:
(a)este produs dintr-o sursă de material identificată, iar sursa respectivă de material trebuie să fie găsită, pe baza eșantionării și testării, indemnă de organismele dăunătoare enumerate pentru speciile respective în anexa II;
(b) de la începutul ultimului ciclu de vegetație trebuie să fie găsit, pe baza unei inspecții vizuale, a eșantionării și testării, indemn de organismele dăunătoare enumerate în anexa II, în ceea ce privește speciile vizate.

Închis